fbpx

【香港】離島一日遊~吉澳&鴨洲! 鴨眼海蝕拱+手打墨魚丸+客家茶粿!內文附詳細交通!

4 月 1, 2022 | 香港, 上水 / 粉嶺, 玩樂

☉ 瀏覽次數 : 9671

大家嚟嚟去去都係長州、大澳、梅窩同埋南丫島,唔知大家有冇去過鴨洲同吉澳呢~地方都比較冷門同偏遠,不過景色都一樣咁靚。想去呢兩個地方玩,大家一定要留意渡輪班次,錯過就要第二日先番到屋企!即刻睇詳情先!

首先講下吉澳先,吉澳位於大鵬灣以西、沙頭角以東,因為島形與相反的英文字母Z相似,因此英文名稱為Crooked Island,意思是彎曲的島。




嚟到吉澳一定要去呢度嘅天后廟參拜喇~天后廟自1763年已經開始供奉,至今仍保存得宜,入面仲有多個色彩鮮豔嘅佛像陶瓷同雕塑。

之後就梗係要去吉澳大街醫肚喇,食呢度最出名嘅手打墨魚丸同客家小菜。

仲有紅豆砵仔糕、雞屎藤茶粿、糯米糍等等。

食飽飽就坐船去鴨洲睇鴨眼、鴨頸(褐紅色角礫岩),鴨洲其實係屬於香港聯合國教科文組織世界地質公園裡的熱門景點。

鴨眼(海蝕拱),是一個經長年風化侵蝕而形成的扁長海蝕拱,是島上非常受歡迎的打卡景點。

鴨頸(斷裂帶),沿岸慢走,你會發現罕見的褐紅色沉積岩,稱為「角礫岩」。崖壁彷彿被斬斷了的位置就是「鴨頸」所在,此為岩層的斷裂帶,是經海浪多年侵蝕所形成的一道狹溝。你可在這裡近距離欣賞角礫岩的獨特質感和層次。

最後,呢度提提大家,鴨洲有攤販擺賣小吃和飲品,但並無固定營業時間,而吉澳的小店大多只於週末或公眾假期營業。

**鴨洲故事館/吉澳博物館(疫情關係暫停開放)

交通:**渡輪服務(逢星期六、星期日和公眾假期)
·路線一:港鐵大學站B出口步行約15分鐘至馬料水三號梯台乘搭渡輪經吉澳前往鴨洲(航程1.5hrs)
·路線二:港鐵大學站B出口轉乘272K號巴士乘搭渡輪經吉澳前往鴨洲(航程1.5hrs)

馬料水碼頭吉澳: 08:30am
吉澳鴨洲:10:15am
鴨洲吉澳:12:00nn(僅此一班,大家必須注意,千萬不要錯過)
吉澳馬料水碼頭: 下午 15:30pm

船票: 單程$45元正;來回$90元正

圖片來源:@exploraterry@geoya_bps1920@ccelialee、@yikman_kat_o

 

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*

Klook.com
X