fbpx

【香港】西貢白腊村一日遊!七彩童話屋、沙灘

5 月 13, 2022 | 將軍澳 / 西貢, 香港, 玩樂

☉ 瀏覽次數 : 4414

放假大家又會去邊呢?不如試下去西貢白蠟村,位於西貢一個偏僻嘅村落入面放鬆下喇,溫馨提示大家自己垃圾自己帶走,切勿為打卡影相破壞環境。大家可以喺西貢碼頭搭的士入去,白臘村村口落車後步行15分鐘就到。(車程大約$70-$80左右)。

呢度大於300年前係一條客家村落,但宜家已經變成廢村,商家為咗吸引人流,於是就將呢度嘅村落粉飾成為七彩童話屋喇。




有綠色、淺黃色、藍色、紅色同橙色屋仔。

大家見到呢個指示牌,係教大家前往東丫,上山條路都一樣咁靚。

行出小小就係沙灘,隔離有條木橋,大家行出去時候需注意安全,因為兩側沒有任何圍欄。

上東丫山頭嘅時候,到達山頂時候望落嚟可以見到海平面,感覺超正。

路線:
白腊村→七彩童話屋→東丫→沙橋
西貢碼頭→搭的士到白腊路村口→步行15分鐘→七彩童話屋→跟隨指示牌去沙橋方約15分鐘就可以到達/東丫方向上山約30-45分鐘

圖片來源:@emily_0224

 

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*

Klook.com
X