fbpx

【香港藍眼淚2023】荃灣汀九藍眼淚再現!漆黑的浪漫奇景

2 月 17, 2023 | 香港, 荃灣, 熱話

藍眼淚再次出現喺香港水域,今次係汀九泳灘!大家唔洗去到台灣咁遠都可以睇到呢啲奇景~


追藍眼淚同睇星星一樣,都雖然喺無光害嘅自然環境下進行,最好周圍比較少燈光!

有時候藍眼淚都會受潮汐、海流而影響景觀。

呢度提提大家,藍眼淚望落去係幾靚,呢個其實係因為香港海水受嚴重污染先會產生嘅夜光藻,生態受到破壞先會出現嘅現象,請大家好好珍惜呢個海洋生態喇!

圖片來源:Facebook@Michale Lo、IG@Kenneth Lai


sponsor
sponsor

 

藍眼淚是什麼?

藍眼淚(夜光藻)是一種在海中生存的非寄生甲藻,能作生物發光。這種藻類之所以能發光,是因為其體內數以千計的球狀胞器中,具有螢光素─螢光素酶,這些胞器就像微型的電源供應器,讓夜光藻在感受到周遭環境的變化時發出螢光。

藍眼淚在哪裡最常見?

藍眼淚(夜光藻)在世界各地的分布範圍相當廣泛,通常在沿海地區、河口或是大陸棚淺水區即可看到此藻類的蹤影,因為這些地區通常有豐富的浮游生物,讓夜光藻有充足的食物來源。

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*

Klook.com
X