fbpx

【香港】樂富紅白格仔山輕鬆路線!30分鐘內登頂!新手必試路線!

3 月 18, 2022 | 黃大仙 / 鑽石山 / 樂富, 香港, 玩樂

☉ 瀏覽次數 : 4030

位於樂富嘅一座小山丘,原名「九龍仔山」又稱雷達山,海拔98米,真係半個鐘之內就可以輕鬆攻頂,啱晒各位運動懶人!

早起1950年代,格仔山嘅功能就係舊啟德機場跑道降落航道必經之地,舊啟德機場的儀標導航系統將飛機引導至此小山丘,再由機師將飛機轉向進行目視降落。

由於需引導機師把飛機在正確航道飛行,小山丘塗上紅白相間的格子圖案,並設有導航燈及無線電導航設備,不過自啟德機場關閉後紅白相間嘅格仔山就被塗上灰色,以免誤導機師,直至2021年先重新油上紅白格。




鮮明紅白相間的圖案,後期香港人就逐漸將呢座小山丘稱為格仔山。

起格仔山下面仲有個水庫草地,都幾舒服㗎~

行到上山頂仲可以見到晒九龍仔風景。

路線教學
港鐵觀塘綫樂富站 – B出口>聯合道轉左>藝術與科技教育中心+樂富邨停車場之間小路上頂 (20分鐘)

圖片來源:@samishome、@iamline819@marcovaldobb

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*

Klook.com
X